Virpi Räisänen, mezzosopraan

In Finland geboren en in Nederland wonende mezzosopran Virpi Räisänen, studeerde met de hoogste onderscheiding af aan het Utrechts Conservatorium bij Eugenie Ditewig en aan het Amsterdams Conservatorium bij Udo Reinemann. Na haar studie is ze gecoached bij Margreet Honig.

Virpi Räisänen maakte haar debuut bij de Salzburger Festspiele in 2009. Ze zong een van de vier hoofdrollen in Luigi Nono’s opera Al gran sole carico d’amore, uitgevoerd door de Wiener Philharmoniker olv. Ingo Metzmacher in regie van Katie Mitchell. Voor 2010 was ze opnieuw uitgenodigd door de Salzburger Festspiele, voor een rol in de nieuwe opera van Wolfgang Rihm, Dionysos, in regie van Pierre Audi, die in Salzburg in première ging in 2010 en daarna herhaald werd in Amsterdam (DNO) in het kader van het Holland Festival en in de Berliner Staatoper. Daar vertolkte zij in 2013 ook de rol van Iseut aux Blanches Mains in de opera Le vin herbé van Frank Martin, eveneens geregisseerd door Katie Mitchell. Bij De Nationale Opera heeft ze ook gezongen in een productie van Alban Bergs Lulu en in de herneming van de succesvolle productie van Dialogues des Carmélites (regie: Robert Carsen). De monoloogopera The Rave van Hosokawa (Fins Nationaal Opera) en de speciaal voor haar geschreven opera Lusia van componist Juha T. Koskinen op het Helsinki Festival zong ze tijdens het seizoen 2015-16. Ook hoofdrollen in operarepertoire als Händels Floridante en Glucks Orfeo ed Euridice, zong zij veelvuldig.

Als concertzangeres soleerde zij onder meer bij het Orchestre Philharmonique et le Choeur du Radio France (Esa-Pekka Salonen), Radio Philharmonic Finland (Sakari Oramo en Hannu Lintu), Helsinki Philharmonic (John Storgårds), Tapiola Sinfonietta, Staatskapelle Berlin, Tonhalle Orchester Zürich, Bergen Philharmonic Orchestra, Gulbenkian Orchestra enz. Daarnaast concerteerde zij vaak als liedvertolker in haar geboorteland Finland, andere Scandinavische landen, Nederland, Letland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk , Japan en Verenigde Staten.

Virpi heeft een opnamecontract met ONDINE. Haar debuut-cd Legacy of Mahler (2012) is met grote enthousiasme verwelkomd door de internationale pers. In 2014 verschenen cd van Berio Calmo met Radio Philharmonic Finland o.l. van dirigent Hannu Lintu was genomineerd voor The Gramophone Award in 2015.

Ook componist Kalevi Aho schreef zijn Zestiende symfonie speciaal voor Virpi, die het stuk met het Fins Radio Symfonieorkest onder Hannu Lintu in première bracht in 2016.

In Jaren 2012 tot 2018 was zij ook artistiek leider van het Oulunsalo Soi Kamermuziek Festival in Finland.