BIO Suomeksi

Ennen siirtymistään laulajaksi mezzosopraano Virpi Räisänen teki merkittävän uran viulistina konsertoiden solistina ja kamarimuusikkona. Lauludiplominsa hän suoritti parhain mahdollisin arvosanoin Utrechtin ja Amsterdamin Konservatorioista opettajinaan Eugenie Ditewig ja Udo Reinemann. Tämän jälkeen hän on työskennellyt tunnetun hollantilaisen laulupedagogin Margreet Honigin johdolla.

Nopeasti alkunsa saanut laulajanura on vakiinnuttanut Virpi Räisäsen yhdeksi Suomen kansainvälisesti kysytyimmistä mezzosopraanoista sekä ooppera- että konserttilavoilla. Milanon La Scalassa 2016  ja Berliinin filharmonikoiden solistina 2023 debytoinut Virpi Räisänen teki läpimurtonsa suurilla konsertti- ja oopperalavoilla vuonna 2009 Salzburgin Musiikkijuhlilla Luigi Nonon oopperassa Al gran sole carico d’amore, jossa hän lauloi yhden neljästä sopraanopääroolista. Orkesterina oli Wienin Filharmonikot kapellimestarinaan Ingo Metzmacher. Virpi kutsuttiin toistamiseen Salzburgin Musiikkijuhlille kesäksi 2010 Wolfgang Rihmin oopperan Dionysos maailman kantaesitykseen, jossa hän lauloi mezzosopraano-roolit.

Tämän jälkeen Räisänen on laulanut lukuisten tämän hetken merkittävimpien kapellimestareiden ja orkesterien solistina Euroopan maiden lisäksi Aasiassa sekä Pohjois- että Etelä-Amerikassa. Mm. Ranskan Radion Filharmonisen Orkesterin (Esa-Pekka Salonen), Deutsches Symphonie Orchesterin (Ingo Metzmacher), Tonhalle Orchester Zürich (Jan Willem de Vriend), Frankfurtin Radio-orkesterin, Bergenin Filharmonisen orkesterin (Mazaaki Suzuki), Gulbenkian orkesterin (Paul McCreesh), Antwerp Symphony Orchestra jne. solistina. Suomessa hän on ollut useaan otteeseen maamme johtavien orkestereiden solistina tehden yhteistyötä mm. Esa-Pekka Salosen, Sakari Oramon, Hannu Linnun, Jukka-Pekka Sarasteen, John Storgårdsin, Okko Kamun, Susanna Mälkin  ja Dima Slobodenioukin kanssa.

Amsterdamin Concertgebouw, Berliinin Filharmonia, Pariisin Théatre du Châtelet, Tokion BunkaKaikan ja Musashino Hall ovat monien muiden maailman johtavien konserttisalien ohella tulleet Räisäselle tutuiksi.

Räisäsellä on ollut kiinnityksiä Berliinin valtionoopperaan ja Alankomaiden oopperaan kaudesta 2011 lähtien. Lisäksi hän on laulanut mm. Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Ranskassa Aix-En-Provencen oopperajuhlilla, Saksassa Schwetzingenin oopperajuhlililla sekä Ruhrtriennalessa

Liedlaulajana Virpi Räisänen on esiintynyt Suomen ja Keski-Euroopan lisäksi Hong Kongissa, Japanissa ja USA:ssa. Virpi on perinteisen mezzosopraano-ohjelmiston lisäksi tunnettu uuden musiikin tulkitsijana ja hän on kantaesittänyt useita kymmeniä teoksia, joista useimmat ovat kirjoitettu ja omistettu hänelle.

Virpi on luonut korkeatasoisen kaksoisammattitaitonsa ympärille kansainvälisen VIULAJA-projektin, jossa hän soittaa viulua ja laulaa samanaikaisesti. 2011 ilmestynyt musiikkivideo Ilmari Mäenpään teokseen Trasparente on osa VIULAJA-projektia. Vuonna 2020 ilmestynyt VIULAJAN Trasparente albumi sai ylistävän maailmanlaajuisen vastaanoton.

Virpi Räisäselle on myönnetty Oulun Osuuspankin Taitaja-stipendi 2010 ja kahteen otteeseen Taiteen Keskustoimikunnan kolmivuotinen taiteilija-apuraha.

Vuonna 2012 ilmestyi kansainvälistä mainetta saanut debyyttilevy The Legacy of Mahler yhdessä pianisti Marita Viitasalon kanssa. Vuonna 2015 ilmestynyt Berio-levytys Radion Sinfoniaorkesterin kanssa nimettiin GRAMOPHONE-palkintoehdokkaaksi 2015. Vuonna 2020 ilmestynyt Outi Tarkaisen Eanan giđa nieida – Maa kevään tytär levytys saavutti Emma-ehdokkuuden.

Virpi on toiminut Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin taiteellisena johtajana vuosina 2012-2018 sekä Kemin kaupunginorkesterin ja Meri-Lapin jousikvartetin intendenttinä 2022-23.